UTSTILLING; HVIS BIENE FORSVINNER.

 

FOTOGRAFIER AV CARLL GOODPASTURE. TJØME SENTRUM.

Utstillingen «Hvis biene forsvinner…» setter fokus på et aktuelt og alvorlig tema. I en stor del av verden er det kraftig nedgang i antall insekter som bestøver planter. Disse insektene er helt nødvendige for at de fleste av våre nytteplanter skal kunne gi oss frukt, bær og grønnsaker.

Biene og humlene er våre viktigste bestøvere. Blir de borte vil mange av de matvarene vi setter pris på forsvinne, som bær, frukt og grønnsaker. Rundt en tredjedel av norske villbiearter er på Rødlista over utrydningstruede arter. På verdensbasis er 40 prosent av pollinerende insekter i ferd med å bli utryddet.

 
 

Insektene er fotografert ute i naturen, i Norge og i California. Fotografen Carll Goodpasture har tilbrakt et uendelig antall timer i påvente av å få knipset akkurat det rette øyeblikket. Bildene er et utdrag av en stor utstilling som blant annet har vært vist i Norge og turnert rundt i USA under navnet ”The Vanishing Pollinators” - pollinatorene (bestøverne) som forsvinner. Hans kunnskaper om insektene, og hans evner til å fange opp detaljer, farger og stemninger, gjør møte med hans bilder til en helt spesiell kunstopplevelse.

Carll Goodpasture er utdannet entomolog (”insektolog”) og fotograf. Han er født i USA, men flyttet til Norge i 1990. Goodpasture har gjort seg bemerket utenom sitt fagmiljø med sine foto som har helt spesielle estetiske kvaliteter. I Norge har Goodpasture hatt utstillinger blant annet i Oslo Botaniske have, i Fotografiens hus og i Jeløy naturhus. Bildene hans har også vunnet flere priser. Han har både skrevet og illustrert flere bøker, og boka ”Blomster og bier”, som følger denne utstillingen, er illustrert med hans fotografier. 

Kunst i Skolen har i samarbeid med Færder Kulturverksted utviklet vandreutstillingen og undervisningsopplegget “Hvis biene forsvinner”. Kunst i Skolen ønsker å gi barn og ungdom opplevelser som bidrar til å utvikle kunstforståelse, kreativitet, kritisk sans og følsomhet for visuelle uttrykk. Gjennom Kunst i Skolens vandreutstillinger får mange tusen skolebarn hvert år stifte bekjentskap med kjente kunstnere og originalkunst. Les mer her.

Færder Kulturverksted har reist rundt på barneskoler i Vestfold med denne utstillingen og samtidig gitt barna mulighet til selv å lage innsektshotel. Barna blir således kjent med et alvorlig miljøproblem men får samtidig opplevelsen av selv å kunne gjøre noe for redde innsektene. Les mer her.

Færder Kulturverksted har i tillegg satt igang “DropInn” som er et sosialt entreprenørskap hvor ungdom produserer innsektshotel, fuglekasser og fuglebrett. Les mer her.

 
Janne Lepperød